Bugün, 1 Mayıs 2024 Çarşamba

ERTİAD Başkanı Çinal: Erdek'te yaşamak ayrıcalıktır”

ERTİAD Başkanı Çinal:  Erdek

Erdek Turizmcileri ve İşadamları Derneği (ERTİAD) Başkanı Faruk Çinal, Erdek'i üstü tozla kaplı bir mücevhere benzetti.

Erdek Turizmcileri ve İşadamları Derneği (ERTİAD) Başkanı Faruk Çinal, Erdek'i üstü tozla kaplı bir mücevhere benzetti.
Güney Marmara Bölgesi Kapıdağ Yarımadasının muhteşem körfezinde yer alan Erdek'te, ERTİAD Başkanlığını yürüten Faruk Çinal, Erdek turizmi hakkındaki görüşlerini dile getirdi.
Çinal, harika bir coğrafyaya hükmeden Erdek'i, marka bir tatil yöresi haline getirmeyi amaç edinmiş ve yaşadığı yer için daha fazla ne yapabilirim? sorusunun cevabının peşine düşmüş bir Erdek sevdalısı.
1950'li yıllarda daha Ege ve Akdeniz kıyıları henüz turizme açılmamışken, turizm potansiyeli keşfedilmiş Erdek'te yanlış turizm politikaları sonucunda bugünlere gelindiğini büyüklerinden öğrendiğini kaydeden Çinal, turizmi dört mevsime yayarak koruma kullanma dengesinin göz önünde bulundurulduğu sürdürülebilir bir turizm anlayışını geliştirebilmek, yöre halkı ve turistlerin davranış ve beklentilerini anlayabilmek amacıyla yöre halkı ve yerli turistlerin pek çok değişken çerçevede incelenmesinin önemine dikkat çekti.
Çinal, doğal ve tarihi güzellikler hakkında tanıtım ve reklam eksikliği, doğal ve tarihi güzellikleri tanıtan tur ve organizasyonların olmaması, doğal alanlara ulaşım zorluğu ve toplu taşıma araçlarının olmaması/yetersizliği, Kapıdağ Yarımadası yollarının bakımsızlığı, otopark eksikliği ve yollara araçların park etmesi, yeterli ve kaliteli tesis eksikliği, spor eğlence dinlenme tesisi gibi yerlerin yeterli olmaması, kanalizasyonların arıtmasız olarak denize bırakılmaları, iklimsel faktörlerden dolayı deniz mevsiminin kısa olması gibi birçok sorunların çözüm beklediğini kaydetti.
Çinal, konuşmasının devamında şu görüşleri paylaştı: Erdek, hem bir kıyı kenti, hem de doğal güzellikleri ile 1950 yılında daha Ege ve Akdeniz kıyıları henüz turizme açılmamışken, turizm potansiyeli keşfedilmiş bir ilçe olması ile turizm açısından önemli bir konumda. Öyle ki daha Türkiye'de turizm ile ilgili bir Bakanlık 1963 yılında kurulmadan önce, Erdek'te Erdek Turizm Cemiyeti” adıyla sivil toplum örgütü kurulmuş ve ilçe, 1950-1970'li yıllar arasında gelişen iç, kısmen de olsa dış turizme hizmet vermiştir. Fakat daha sonraki yıllar sahipsizlik ve ilgisizlik ilçede turizmi geriletmiş, hatta duraklama noktasına getirmiştir. Yaptığımız araştırmada 1990'lı yıllardan itibaren yerel yönetimlerin öncülüğünde Erdek'te turizm sektörü yeniden ilerleme kaydetmeye başlamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 Türkiye Turizm Stratejisi içerisinde ‘Zeytin Koridoru' bunlardan bir tanesidir. Güney Marmara Zeytin Koridoru olarak adlandırılan Koridor, Marmara Denizi'nin güneyinde kalan Bursa ili Gemlik ve Mudanya ilçeleri, Balıkesir ili Gönen, Bandırma ve Erdek İlçeleri, Çanakkale İli Ezine ilçesine kadar uzanan kıyı bölgesi ve çevresi, Erdek Kapıdağ Yarımadası ve kuzeyinde yer alan Avşa, Paşalimanı, Ekinli Adaları ile Marmara İlçesine bağlı Marmara adasının içinde bulunduğu bölgeyi kapsamaktadır. 
Planda oluşturulan bir diğer koridor ise; İnanç Turizmi Koridorudur. Bu koridor Tarsus'tan başlayarak Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin yörelerini kapsamaktadır. Bu Koridorun da Selçuk – Efes Bölgesini de içine almak suretiyle genişletilmesi gerektiği düşünülmektedir. Erdek, Zeytinliada'da gerçekleşen kazı çalışmalarıyla gün ışığına çıkarılan tarihi buluntulardan dolayı bizim ilçemizin de bu koridora dahil edilmesi için gereken çalışmalar acilen başlatılmalıdır.
Sonuç olarak, geçmişten günümüze tutarlı bir turizm politikası geliştirilemediği için turizmde hak ettiği yeri alamayan Erdek'te, değişen turizm anlayışına uyum sağlanması, turizmin dört mevsime yayılabilmesi ve sürdürülebilir bir turizm gerçekleştirilebilmesi için alternatif turizm olanaklarının ortaya konulması ve sürdürülebilir turizm stratejileri belirlenerek planlanması gerekliliği açıkça görülebilmektedir. Bölgede, turizm aktif halde olsa da her geçen yıl gerilemektedir. Turizmde kaliteyi arttırmak ve turistlerin davranış ve beklentilerini tespit etmek amacıyla müşteri memnuniyetine yönelik araştırmalar yapılmalıdır. Bu araştırmalar, daha çok temizlik, yer, fiyat, güvenlik, hizmet kalitesi, turizmle ilgili hizmet personelinin sahip olduğu hizmet bilgisi ve yardımseverliği, fiziksel çekicilikler, kalite ve ulaşılabilirlik konuları üzerinde yoğunlaşmalıdır. Turizm sektörünün doğal ve kültürel çekiciliklerinin değerlendirildiği düşünülürse, günümüz koşullarında müşteri memnuniyeti kadar, doğal alanların korunması üzerinde de ciddiyetle düşünülmesi gerekmektedir. Bu ihtiyaçtan doğan bir sonuç olarak, doğal alanlardaki koruma ve kullanma dengesini sağlamak için de müşteri memnuniyetine yönelik yöntemlerden yarar sağlanmalıdır. Turizmde yanlış kaynak kullanımı ve plansız gelişmeden doğan çeşitli sorunları yerinde tespit etmek amacıyla anket çalışmasından kesinlikle yararlanılmalı. Araştırma alanında, yörenin ihtiyaç ve sorunlarını tespit edebilmek için stratejik bir planlama çalışması yapılması gerekmektedir.
Sorumlulukla yükümlü kurumların yanlış politikalar izlemesi ya da yetersiz kalması sonucu, yöre halkı ve yerli turistlerin beklentilerinin özellikle turizm faaliyetleri açısından tam olarak karşılanamadığı açıkça görülmektedir. Doğal ve kültürel kaynakların zenginliği dolayısıyla turist potansiyeline sahip olan ilçe, sezonluk planlamalarla alınan yanlış kararlar sonucunda turizm potansiyelini olumsuz etkileyen bir sürecin içine girmiştir. Erdek'te turizm potansiyeline zarar verildiği görülmektedir. Bir yöreye turizm açısından geleceğe yönelik gerçekçi ve uygulanabilir politikalar ve planlar yapabilmek için öncelikle o yörenin koşullarını belirleyen dinamikleri doğru olarak anlamak gerekmektedir. Bu değerlendirmeyi doğru bir şekilde yapabilmek için ilçedeki doğal yapı, fiziksel altyapı, kültür sanat mekanları ve kültürel etkinliklerin belirlenmesi kadar kentlilerin değerlerini, yaşam alışkanlıklarını ve kentteki eğilimlerini de belirlemek gerekmektedir. Erdek gibi uzun yıllardır turizm amaçlı kullanılan ve turizm potansiyeli yüksek olan tüm yörelerin doğal ve kültürel kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla stratejik planlarının yapılması ve bu kapsamda alternatif doğal, tarihi ve kültürel kaynakların sürdürülebilmesi için alternatif turizm modellerinin geliştirilmesi gerekmektedir.”
Faruk Çinal kimdir?
1979 Ardahan-Çıldır'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve Liseyi İstanbul, Üniversite eğitimini Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ile devam etti. 2000 yılında mezun olduğu fakültenin ardından askerlik görevini yapmak üzere kısa dönem Jandarma Er olarak Elazığ'a sevk edildi. Askerlik görevini tamamlayan Çinal, 1990 yılından bu yana her yaz aylarında geldiği Erdek'i çok sevdiği için ticari işletmelerini buraya taşıma kararı aldı. 1999 yılından bu yana Çınallar Dayanıklı Tüketim Malları LPG ve Petrol Ürünleri Turizm İnşaat Otomotiv ve Ticaret Limited Şirketi adı altında ticari faaliyetlerini sürdüren Çinal, 2010 yılında kurulan ERTİAD'ın kurucu başkanlığını üstlendi. Bandırma İş adamları Derneği (BANİAD) yönetim kurulu üyeliği görevini de yürüten Çinal, evli olup iki kız çocuğu babası..



Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı